Orthomoleculaire voeding
Orthomoleculaire voeding
Gezonde voeding
Voor een gezond lichaam
Voel je fitter
Vrijwel iedereen weet dat voeding bepalend is voor je lichamelijke conditie en gezondheid. Minder bekend is dat veel gezondheidsklachten eenvoudig kunnen worden verminderd of zelfs verdwijnen door het voedingsgedrag hier op aan te passen. Gezonde voeding zorgt verder voor een fitter gevoel en betere conditie. Helaas worden via makkelijk toegankelijke wegen verleidelijke producten aangeboden. Bezorgdiensten aan huis zijn vaak makkelijk, maar de kant-en-klare maaltijden zijn lang niet altijd zo gezond zijn als wat wordt verwacht.
Wat is het?
Ortho = goed. En Moleculair heeft te maken met de moleculen in onze cellen.
Orthomoleculaire voeding is dus voeding dat optimaal afgestemd is op de moleculen in onze cellen.
Voor wie is het?
Een gezond leven is iedereen gegund. Dus het is het voor iedereen. Ook voor jou. In de praktijk melden zich het eerst mensen die kampen met wat men noemt 'vage klachten', vermoeidheid, lusteloosheid, slaapproblemen, concentratieverlies etc. Vaak speelt een onjuist eetgedrag hierbij een belangrijke rol.
Wat doet het?
Met de juiste voeding voor de moleculen in onze cellen er voor zorgt dat het lichaam optimaal kan functioneren en gezond blijft.
Juiste voeding voorkomt gezondheidsklachten en juiste voeding repareert wanneer we ziek zijn.
Bijna 70% van onze gezondheidsklachten is voeding gerelateerd. Ziek zijn heeft dus vaak alles te maken met de verkeerde voedingsgewoonten die we erop na houden.
Wat levert het op?
Stappen die nodig zijn om je voedingspatroon aan te passen:
- Je wordt bewust van het feit dat voeding maakt wie je bent
- Je verzamelt informatie over juiste voeding
- Je past deze kennis stapsgewijs toe in het dagelijks orthomoleculair voedingspatroon.
Vervolgens voel je je fitter en gezonder.
Waar moeten we in grote lijnen op moeten letten
- Het vermijden van transvetten, suikers en toegevoegde stoffen zoals bepaalde E-nummers.
- Ontzurende voeding
- Groente
- Onverzadigde en verzadigde vetten
- Onverzadigde omega-3-vetzuren en omega-6-vetzuren
- Plantaardige eiwitten en dierlijke eiwitten
- Micronutriënten
- De bloedsuikerspiegel
Is dat niet ingewikkeld?
Wanneer je rekening houd met de verschillende bovengenoemde onderdelen, zorg je optimaal voor je moleculen en dus voor je lichaam. Deze opsomming klinkt ingewikkeld en is het ook als je er geen kennis van hebt.
Laat je adviseren door een specialist die dit voor je vertaalt naar alledaagse eet-tips.
De vier aandachtspunten bij goede voeding.
1. Ontzurende voeding:
Veel van ons eten is zuurvormend en brengt ons uit balans, door meer ontzurende voeding te eten kunnen we die balans opnieuw vinden. (Klik hieronder op een trefwoord.)
Groente
Groente beïnvloeden de gezondheid in positieve zin, eet circa 400 gram groente per dag voor optimaal resultaat.
(On)verzadigde vetten
Eet meer onverzadigde vetten dan verzadigde vetten:
Onverzadigde vetten zijn nodig voor optimaliseren van de cel functies. Let wel op de totale inname van vet per maaltijd, want teveel aan vet in welke vorm ook zorgt voor meer lichaamsgewicht.
Minder daarnaast je inname van verzadigde vetten. Deze zitten veel in zuivel (vooral kaas van de koe),vlees (vooral varkensvlees en lamsvlees), kant en klare producten, koek, snoep chips, chocolade, margarine etc.
Vermijd ook een teveel aan suiker omdat het lichaam het overschot aan suiker in de cellen als verzadigd vet opslaat.
Eet voor de juiste vetzuur balans daarom meer gezonde, onverzadigde vetten zoals bijvoorbeeld:
- Vette vissoorten
- Avocado
- Olijfolie
- Olijven en ongebrande ongezouten noten
Omega Vetzuren
Meer omega-3 vetzuren dan omega-6 vetzuren
Een teveel aan omega-6 in de vorm van linolzuur bevordert ontstekingen. Omega-3 bestrijdt juist de ontstekingen.
Om de Omega-6 te verminderen is de eerste stap om alle plantaardige oliën te vermijden behalve olijfolie.
Omega-3 meer op het menu in de vorm van vette vis, maar ook spinazie, postelein en walnoten zijn krachtige bronnen van Omega-3.
3. Ontzurende voeding:
Plantaardige eiwitten zijn een belangrijke aanvulling of vervanging van dierlijke eiwitten.
Voorbeelden zijn paddenstoelen, sperziebonen, snijbonen, sugarsnaps, geroosterde pijnboompitten en pompoenpitten.
Peulvruchten (tuinbonen of bonen) bevatten ook plantaardige eiwitten, maar zijn wat zwaarder verteerbaar.
2. Micronutriënten
Dit zijn vitamines en mineralen, deze optimaliseren onze lichaamsfuncties en zijn daarom ontzettend belangrijk.
Belangrijk om zoveel mogelijk seizoensgebonden voeding en verse (biologische) producten te eten omdat deze rijker zijn aan voedingsstoffen.
4. Bloedsuikerspiegel
Door bewust te kiezen voor langzame koolhydraten en het gebruik ervan te beperken, is het mogelijk om je bloedsuikerspiegel constant te houden.
Vermijdt daarom suiker, witte pasta en wit brood.
Als je met bovenstaande onderdelen rekening houdt, ben je "ORTHO MOLECULAIR" bezig.
Wanneer je de cellen de juiste voeding geeft om optimaal te kunnen functioneren, zit daardoor snel gezond en lekker in je vel.
Kort gezegd: "Dit is wat orthomoleculaire voeding voor jou kan doen."
INGEWIKKELD? WELNEE, JE HOEFT ALLEEN DE ADVIEZEN VAN PETRA OP TE VOLGEN.
Interesse? Deze wijze van voeding vraagt een professionele begeleiding.
Neem contact op met Petra van Bergeijk om een afspraak te maken.