user_mobilelogo

Sporten op recept.

Dokter schrijft Bewegen op Recept uit.

Beweegrecept

In delen van Schiedam bestaat dit verschijnsel al een tijdje: huisartsen schrijven aan specifieke doelgroep een recept uit om onder begeleiding te gaan sporten.

Bewegen op recept. Ja, het bestaat!

Bewegen op recept. Ja, het bestaat!

Schiedam

Op Schie.nu (SchiedamOnline) zegt vertelt Lieneke van de Griendt, huisarts bij ‘Huisartsen Schiedam Noord’: “Eén op de twee mensen krijgen gemiddeld vanaf hun vijfenveertigste levensjaar de eerste chronische klachten.”
Patiënten met een chronische ziekte zoals diabetes of hart- en vaatziekten kunnen een beweegrecept krijgen. Met dit recept hebben patiënten de keuze uit verschillende soorten activiteiten. Denk hierbij aan fitness, bootcamp, zwemmen, wandelen of yoga. Voor mensen met overgewicht is er een beweegkuur opgezet, waar bewegen, voeding en gedrag centraal staan. De patiënt betaalt twee maanden zelf. De derde maand wordt door de gemeente betaald. De voorwaarden om mee te kunnen doen zijn: een chronische ziekte, overgewicht of op leeftijd zijn en niet meer kunnen bewegen als voorheen.
 esprekken en voedingsadviezen gaan ook door, mits de basisregels worden nageleefd. Zodra de overheid hiervoor aanleiding heeft, kunnen deze regels worden aangepast.

Makkelijker herstel

Als personal trainer juich ik deze ontwikkeling toe. Het is een zeer logische stap. Door onder begeleiding te bewegen bouw je conditie op, maar kun je ook verantwoord afvallen. Wie overtollig gewicht kwijt is, kan makkelijker herstellen en verder werken aan zijn/haar conditie. Daarnaast is al jaren bewezen dat verantwoord sporten er óók voor zorgt dat je gezond(er) blijft en zich minder aandoeningen kunnen ontwikkelen. Dit is natuurlijk ook fijn voor de ziektekostenverzekeraars.

Jammer

Prima dat Schiedam dit doet! Gelijktijdig jammer dat andere gemeenten achterblijven. Jammer dat ook zorgverzekeringen nog steeds niet erkennen dat het veel goedkoper is om iemand onder de genoemde omstandigheden een beweegrecept te laten voorschrijven dan dat er een serie pillen of zelfs medische ingrepen moeten worden vergoed.
Het beeld leeft bij veel instanties dat ‘gezond zijn’ gelijk staat aan het ‘niet ziek zijn’. Dat denkbeeld moet om. Werken aan je gezondheid, voorkomen dat je (chronisch) ziek wordt, valt even goed onder ‘gezondheidszorg’.

Volksziekte

Obesitas is een volksziekte die in omvang toeneemt. Het komt dichtbij de huidige nummer 1 in volksziekte: de hart- en vaatziekten. Voor beide groepen mensen is het bijzonder belangrijk dat ze begeleid gaan sporten om zichzelf in bescherming te nemen. Het spreekwoordelijke duwtje in de rug van de huisarts én de financiële steun door de Gemeente of door zorgverzekering kan voor veel mensen beslissend zijn om in beweging te komen.

Langs deze weg roep ik Vlaardingse huisartsen op om het voorbeeld van onze buren over te nemen. Laat deze nieuwe ontwikkeling vanuit deze gemeentes neerzetten als de nieuwe norm. Welke arts of artsencollectief neemt in Vlaardingen het initiatief?

Deze video is afkomstig van het artikel Bewegen op recept nu echt van start in Schiedam Noord, "Ook een sociale happening". Van vrijdag, 04 februari 2022. Bron: Schie.nu